Љетопис

1950-60

1950-60

1997.g

1997.g

1970-80

1970-80

 

Љетопис модричке парохије из 1936. године

 

ПРЕПИС ЉЕТОПИСА МОДРИЧКИХ ПАРОХИЈА ЗА 2015. ГОДИНУ

 

             Ево нас у Новом Љету Господњем 2015. гдје иза себе остављамо једну од турбулентнијих година(2014) када су у питању поплаве. Потсјећања ради, иза нас је година, у којој је поплављено комплетно Добор Насеље (око 198 домова) до крова, куће између пута и пруге (око 50-60) домова у висини од метар-ипо и око тридесетак домова (изнад регионалног пута Добој-Модрича до плинаре) у висини од пола метра до метар. Слиједе нам године борбе и опоравка у нади да нас због нашег гријеха и горе не задеси.

Када су у питању богослужења и вјеронаука у Основним школама, све тече по распореду без икаквих проблема. Сви јануарски Празници од Божића до Светог Саве, у свим модричким храмовима прослављени су у присуству великог броја вјерника.

За разлику од ранијих година, у самом граду Модричи, организацију око вожења бадњака преузела је Светосавска омладинска заједница Модрича, која је имала за циљ, да прикупи вино и ракију и да по први пут организује заједно са Српским културним центром Модрича, дочек на отвореном Православне Нове Године на тргу др Милан Јелић. Иако је све било спремно и договорено; музика, храна, вино, програм, куд-ови, дочек је отказан због изненадне смрти дјевојчице са ПД-а (Модрича 5). Неки од медија почели су да праве атмосферу како СОЗ и СКЦ нису спремни и отказују дочек, након чега је истима код храма Успења Пресвете Богородице у Модричи, све показано, вино, ракија и новац који је био дозначен од општине за музику. Надамо се да ћемо идућу Православну дочекати још спремнији.

С обзиром да је отказан дочек Нове Православне, Светосавска омладина са свештенством се управила ка организацији још једног јубилеја, а то је прво пливање у историји града Модриче за ЧАСНИ КРСТ на ријеци Босни. Да не величамо сами себе и не пишемо све у љетопис прилажемо фотографије које говоре више од хиљаду ријечи. Дужни смо нагласити да је на старом мосту у Модричи било преко 2000 људи (двије хиљаде). Заиста диван призор за понос и дику. Радује нас то, јер се налазимо у времену када имамо времена за све више него за Бога и Цркву. Захвални смо ронилачком клубу „Видра“ из Модриче, који се са Црквом и СОЗ-ом све ово организовао. Подсјећамо, то су храбри момци витезови, који су чамцима спашавали поплављени народ у Добор насељу за вријеме поплаве. Њихова идеја, да се плива за крст први пут у Модричи, спроведена је у дјело.

Литија ка мосту кренула је испред градског храма Успења Пресвете Богородице, прошло се кроз цио град док се народ прикључивао.

Ево како је гласио чланак са Богојављења на порталу модричког храма www.crkvamodrica.com

Литија улицама Модриче и прво пливање за Часни Крст

 

Данас на Богојављење у организацији Светосавске омладинске заједнице Модрича и Ронилачког клуба „Видра“ Модрича, организовано је историјско прво пливање за Часни Крст на ријеци Босни.

Овом великом догађају за град Модричу, претходиле су Свете Литургије у свим модричким храмовима и велико Богојављенско освећење воде.

Пароси парохија модричких протојереј-ставрофор Перо Танацковић и јереји Стаменко Станковић, Горан Пањков, Синиша Лазић и парох парохије гаревачке јереј Никола Горановић, организовали су литију испред храма Успења Пресвете Богородице у Модричи, одакле се отишло ка старом мосту на ријеци Босни.

За прво пливање за Часни Крст у нашем граду, било је пријављено тридесет учесника, од којих је двадесет и један прошао љекарске прегледе и добио дозволу да учествује у пливању.

Иако је водостај на ријеци Босни био веома висок, храбри јунаци са нестрпљењем су чекали знак да запливају.

Побједник првог пливања за Часни Крст је Александар Тодоровић из Копривне код Модриче. Александар је награђен Часним Крстом, иконом Пресвете Богородице Казанске и златником Обилића, који је рађен поводом шест стотина година од Косовске битке.

По завршетку овог Богоугодног дјела, сви учесници и организатори, начелник општине Модрича са својим кабинетом и свештенство отишло је на трпезу љубави која је била уприличена у Светосавском дому код Храма Успења Пресвете Богородице у Модричи.

Свештенство модричких парохија благодари свим учесницима и вјерном народу који је узео учешће и дошао да подржи ове храбре витезове, којима се поносимо.

Захваљујемо се и Ронилачком клубу „Видра“ из Модриче и Светосавској омладинској заједници Модрича, који су све обезбједили на води и поред воде да све протекне како то и приличи.

Дан раније, уочи Богојављења и пливања за Часни крст, чланови СОЗ-а Модрича са својим свештеницима паросима модричких парохија, јерејима Стаменком Станковићем и Гораном Пањковом (кординатор СОЗ-а), и парохом толишким протонамјесником Слађаном Савић, посјетили су браћу Лукић из Крчевљана испод Дуге Њиве-Требаве и уручили им новчану помоћ која је прикупљена у граду Модричи. Браћа Лукић су весели момци који су рођени потпуно здрави. Временом, мајка почиње да примјећује чудне ствари у њиховом ходу и корачању. Обилазећи разноразне клинике, налази показују да је са њиховим здрављем све уреду, међутим, њихово стање са ходом се све више погоршава. Данас, браћа Лукић болује од ријетке болести, може се слободно рећи и да је јединствене у Републици Српској и шире. Лијекови које они троше да би им се стање поправило и са којим се стање постепено побољшава, што се на млађен сину види, су веома скупи. Породица је до уназад пар мјесеци са својом родбином успјевала све да финансира, међутим, сада је помоћ потребна и свих нас, због чега је Светосавска омладинска заједница Модрича и повела ову акцију за прикупљање помоћи. У акцији која је трајала од 23. децембра до 13. јануара, прикупљена су новчана средства у износу јод 1256КМ која су данас и уручене породици.

Драго нам је и радује нас што је ово велико дјело СОЗ-а подржано од народа.

 

И ове године, Свети отац Сава у Модричи прослављен је како му то и приличи. Уочи самог празника у Српском културном центру у Модричи, у препуној Плавој сали одржана је 23. Светосавска академија, у организацији Културно-умјетничког друштва Модрича и СКЦ Модрича.

Програм је отворен химнама Боже Правде и Ускликнимо с љубављу… након чега је традиционално обављено освећење и ломљење славског колача. Протојереј-ставрофор Перо Танацковић у име свештенства модричких парохија, поздравио је све присутне, професорима, наставницима и ученицима пожелио је срећну Крсну Славу и захвалио свима на њиховом доласку.

Архимандрит Нектарије игуман манастира Дуга Њива на Требави, одржао је пригодну светосавску бесједу, коју је Свети Сава изговорио 1221. године на дан Светог цара Константина и царице Јелене у манастиру Жича.

Чланови драмско-рецитаторске секције КУД-а Модрича, казивали су бесједу у част стогодишњице Сарајевског атентата, стогодишнице почетка Великог рата, стогодишнице побједе српског оружја на Церу и Колубари, причајући приче о обичним вуненим чарапама и то све повезујући са светошћу Светог Саве, под називом „За краља и отаџбину“

По завршетку програма по традицији, ученицима и заслужним људима из града Модриче, начелник општине Младен Крекић додјелио је пригодне дипломе, плакете и повељу за допринос у развоју културе и очувању традиције, која је додјељена Господину Милутину Врачевићу за допринос његовању традиције ослободилачких ратова српског народа и обиљежавању значајних догађаја и личности из националне и културне историје српског народа.

Пјесмом и игром ову академију су пропратили чланови КУД-а Модрича и Музичко друштво „Исидор Бајић“ Модрича.

На сам дан празника по одслуженим Светим Литургијама у свим модричким храмовима, након пригодних рецитација у част Светог Саве и подјеле пакетића, ученици двије Основне школе „Свети Сава“ и „Сутјеска“ са својим наставницима, начелник општине Модрича Младен Крекић са својим сарадницима, директори школа, директори јавних установа,  ученици основних и средњих школа и родитељи, отишли су у културно-спортски центра у Модричи, гдје је свечано уз игру и пјесму прослављена школска слава Свети Сава.

Радује чињеница, да је и ове године пред око двије хиљаде људи у хали спортова пререзан славски колач и одржана пригодна академија. На акедемији се обратио начелник општине Младен Крекић, поздравио све, пожелио срећну Крсну Славу и захвалио свима на доласку, наког чега је све присутне поздравио и домаћин овогодишње славе директор ОШ „Сутјеска“ Душко Богдановић. О лику и дјелу Светог Саве говорили су ученици ОШ „Сутјеска“, који су  занимљивим културно-умјетничким програмом игром и пјесмом украсили овај дан. Публици се пригодним играма представио и КУД Завичај из Модриче!

Свештенство модричких парохија благодари свим ученицима, наставницима и свима који су заслужни да овај дан и овa манифестације протекну како то и приличи нашем великом угоднику Светом Сави.

Као и сваке године до сада, а с обзиром да је у току надоградња светосавског дома, двориште изгубило свој препознатљиви изглед, чланови СОЗ-а са својим свештеницима Стаменком, Гораном и Синишом су вратили изглед црквеном дворишту, какав и заслужује. На 90% површине насута је земља ораница са ријеке Босне дебљине од 5 до 10 центиметара, засијана је нова трава, посјечена је дотрајала стара липа и уклоњена лимена гаража, те је на истом мјесту насут бијели камен туцаник за паркинг четири возила. Благодарни смо СОЗ-у, без којих ништа не би било урађено.

На дан успомене Светог мученика Јустина Филозофа и Преподобног Јустина Ћелијског, 14. јуна 2015. године, по одслуженој Светој Литургији у храму Успења Пресвете Богородице у Модричи, Светосавска омладинска заједница Модрича у сарадњи са свештенством модричких парохија, организовали су Прву бициклијаду и Соколске игре поводом Пробоја коридора 1992. године, на Дугој Њиви-Требави, на релацији Модрича-Горњи Ријечани-Модрича.

У пратњи полиције, Светосавци, дјеца и омладина, кренули су из порте храма. На централном споменику погинулим борцима за Републику Српску у рату 1992-1995. г. положено је цвијеће и одата почаст онима који су живот свој дали за нас и Републику Српску.

Предиван призор је видјети педесетак младих на бициклима, који су на тај начин дали свој допринос, да се битка за живот Српске и народа никад не заборави. По доласку на циљ, у спортско-рекреативном центру Горњи Ријечани, одржане су прве Соколске игре након Друог свејтског рата, што нас посебно радује. Млади су се такмичили у бацању камена с рамена, навлачењу конопца и скакању у врећи.

Ненад Марјановић најдаље је бацио камен у категорији сениори, а НемањаЈоксимовић је побједник у млађој категорији. Екипа „Сениори“ у саставу МирославВидовић, Ведран Ивановић и Милорад Лазендић побједници су такмичења унавлачењу конопца, на којем је у учествовало 10 екипа. Раздаљину од 30 корака,скачући у врећи, међу јуниорима најбрже је прешао Радо Марјановић, а код сениораСтојан Вуковић.

Сви побједници Соколских игара награђени су светим иконама, такође и најмлађи учесници бициклијаде које не смијемо заборавити; најмлађи Митар Божић(седам година), Николина Стојановић и Андреј Ивић(десет година). Током боравка у Г.Ријечанима организован је  бесплатан  преглед  зуба. Захвални смо др  Младену Лазаревићу,  љубитељу  бициклизма и  сараднику Светосавске омладинске  заједнице.

Радосни смо и срећни што се омладина Модриче одазвала у овако великом броју, јер то српски борци који су своје животе дали за Републику Српску и заслужују.

У Горњим Ријечанима по завршетку  игара  договорено је да бициклијада и Соколске игре постану традиција у току видовданских свечаности у граду Модричи, што нас посебно радује.

Хвала Богу за све и омладини на овако дивном дану!

 

Свечано и достојанствено како то и доликује Богородичном Празнику, парохијани модричких парохија прославили су Крсну славу храма Успења Пресвете Богородице у Модричи.

Свету Литургију служили су игуман манастира Дуга Њива архимандрит Нектарије и пароси модричких парохија, протонамјесник Стаменко Станковић и јереји Горан Пањков и Синиша Лазић. Пригодном бесједом народу се обратио архимандрит Нектарије, честитајући Славу и Празник. Избор кума обавио је протојереј-ставрофор Перо Танацковић, а освећење и ломљење славског колача, парох скугрићки протојереј-ставрофор Војко Стевановић.

Радује чињеница, да је и ове године велики број вјерника походио храму и примио Свету тајну причешћа. По завршетку, отишло се у салу Светосавског дома на трпезу љубави, коју је заједно са Црквеним одбором припремио кум славе Јовица Радуловић са породицом из Модриче.

Дана 14/27. oктобра 2015. године, на празник преподобне мати Параскеве, у вечерњим часовима, у Универзитетској болници у Фочи упокојио се у Господу Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Николај.

По сопственој жељи митрополит Николај биће сахрањен у манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну. Светом заупокојеном Литургијом 30. октобра 2015. године са почетком у 9 часова началствоваће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. После свете Литургије биће служено опело новопрестављеном Митрополиту дабробосанском Николају који ће бити сахрањен на манастирском гробљу у Добруну.
Рођен је 17. августа 1927. године у селу Смољани, заселак Крња Јела, код Босанског Петровца, од оца Милана и мајке Милице рођене Кубурић. На крштењу је добио име Гојко. Послије основне школе у родној Смољани и мале матуре у Смедеревској Паланци, уписује се у Богословију, најприје у Београду, а потом у Призрену, 1946. године. Током школовања одслужио је и двогодишњи војни рок од 1949. до 1951. године.

Монашки постриг примио је 1953. године у манастиру Копорину, од стране јеромонаха Кирила Врге. На монашењу је добио име Николај. Те исте године, 30. септембра, Епископ браничевски Хризостом рукоположио га је у чин јерођакона, а Патријарх српски Герман, 10. маја 1961. године, у чин јеромонаха.

Послије Богословије уписао се на Богословски факултет у Београду, 1953. године, који је завршио у редовном року. Желио је послије студија да настави усавршавање у Грчкој, али му тадашње власти нису издале пасош. Умјесто одласка у Грчку, Свети архијерејски синод га, 1957. године, поставља за суплента у Богословији Светог Саве у манастиру Раковици у Београду, и на тој дужности је остао до 1964. године. У међувремену је положио професорски испит 1963. године.

Године 1964. Свети архијерејски синод му повјерава обнављање Богословије у манастиру Крки. Доласком у манастир Крку вршио је дужност управника двогодишње Богословије, старјешине манастира и пароха манастирске парохије. Отварањем 1966. године петоразредне Богословије постављен је за њеног ректора.

На овој дужности је остао до 1973. године, када је изабран за аустралијско-новозеландског епископа. Хиротонисан је 8. септембра 1973. године, у Саборној цркви у Београду, руком Патријарха српског Германа. Дошавши у Аустралију организује епархијска тијела, доводи и рукополаже нове свештенике, оснива нове парохије, подиже и освећује нове цркве, купује земљу на којој ће оснивати црквене центре. На једном таквом земљишту подигао је манастир Светог Саве, конак и старачки дом. Основао је прво српско гробље у Аустралији. На Новом Зеланду оснива манастир Успења Пресвете Богородице; то је први православни манастир у историји Новог Зеланда.

Свети архијерејски сабор га је 1978. године изабрао за епископа далматинског. Поред својих епархијских дужности једно вријеме је вршио дужност ректора Богословије у манастиру Крки. У то вријеме, највише његовим залагањем, подигнута је нова зграда Богословије. Док је управљао Далматинском епархијом саграђено је седам нових цркава и шест црквених објеката. Покренуо је 1988. године часопис Истина. Администрирао је обновљеном Бихаћко-петровачком епархијом. За годину и по дана организовао је у потпуности епархију и предао је своме насљеднику епископу Хризостому.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора 1992. године, епископ Николај је изабран за митрополита дабробосанског са сједиштем у Сарајеву. Епархију је преузео у вријеме избијања рата у Босни и Херцеговини. У том изузетно тешком времену стрпљиво ради на реализацији одлуке Светог архијерејског сабора из 1967. године, на отварању Духовне академије. Од власти Републике Српске добија за потребе школе објекте у Фочи. Тако је Духовна академија Св. Василија Острошког почела са радом 1994. године. У Духовној академији митрополит Николај вршио је дужност проректора и предавао је црквено пјевање. Такође, његовим залагањем у просторијама Академије је смјештена избјегла Богословија Св. Три Јерарха из манастира Крке, гдје је предавао Свето писмо Новог завјета и вршио дужност ректора. Послије обнављања Богословије у манастиру Крки, Богословија у Фочи је посвећена Св. Петру митрополиту сарајевском. Од 1997. године митрополит Николај предавао је Свето Писмо Новог Завјета на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, гдје је уз његово свесрдно залагање основан Одсјек за црквену музику и појање и Камерни хор. У манастиру Добруну покренуо је епархијски лист Дабар и издавачку кућу.

Поред епархијских обавеза као и обавеза у поменутим школама, митрополит Николај налази времена и да пише. Аутор је и приређивач више дјела из области Светог писма Новог завјета, за потребе ученика богословије али и за ширу читалачку публику. Аутор је књига: Општи и посебни увод у Свето писмо Новога завета, Тумачење Јеванђеља по Матеју, Тумачење посланице Римљанима, Тумачење посланица I и II Коринћанима, Тумачење посланица Галатима и Ефесцима, Тумачење посланица I и II Солуњанима, Филипљанима и Колошанима, Тумачење посланице Јеврејима, Тумачење посланица I и II Тимотеју, Титу и Филимону, Господ Исус Христос као Цар у Старом и Новом Завету, Тумачење Саборних посланица (Јаковљеве, Прве и Друге Петрове). Избор из његовог богатог опуса бесједа, посланица и обраћања, као и аутобиографија, сабран је у шест књига у издању ИК Дабар: Беседе, Посланице, Говори и обраћања, Беседе II, Буђење вере, Животни пут – Аутобиографија.

Имајући у виду богословско-научни и просвјетни рад митрополита Николаја, Наставно-научно вијеће Богословског факултета у Београду додијелило му је титулу почасног доктора богословских наука. Диплома му је уручена 30. јуна 1999. године на Богословском факултету у Београду.

На приједлог Богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву је једногласно донио одлуку о додјељивању звања почасног доктора наука Митрополиту дабробосанском г. Николају. Ово високо звање уручено му је на свечаној академији Универзитета у Источном Сарајеву, 6. децембра 2007.

Носилац је више црквених и световних одликовања, међу којима су Орден Његоша првог степена (1993. године), Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем (2010), те Орден Републике Српске на ленти (2012), којим га је одликовао Предсједник Републике Српске. Епархија милешевска одликовала га је Орденом Бијелог анђела првог степена (2011), Епархија банатска Орденом Светог Теодора вршачког, а свештенство Митрополије дабробосанске Златним орденом Светог Петра дабробосанског (2012), поводом двадесет година очинског старања и архипастирског управљања Митрополијом дабробосанском, Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве додјељује му Орден св.краља Милуина (2014), а Богословски факултет у Фочи  Медаљу Богословског факултета св. Василије Острошки у Фочи (2014).

За вријеме од када се налази на катедри сарајевских митрополита обновљено је више цркава порушених у посљедњем рату, подигнут је и један број нових храмова, реновирана је зграда митрополије у Сарајеву. Рукоположио је више свештеника које је поставио на парохије у Федерацији Босне и Херцеговине, са жељом да се задржи преостали српски живаљ на тим просторима. Стрпљиво ради на занављању монашког кадра, оснивању нових манастира, као и објеката у манастиру Добруну. Један је од оснивача Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине.

На редовном засједању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у мају 2011. године, због болести Митрополита Николаја, Свети Архијерејски Сабор именује Епископа захумско-херцеговачког Григорија као помоћника болесном Митрополиту са свим правима и дужностима епархијског архијереја.

По жељи блаженопочившег Митрополита Николаја биће сахрањен у манастиру Успења Пресвете Богородице – Добрун.

Извор: Митрополија дабробосанска

И ове школске године, у мјесецу новембру, како је то предвиђено планом и програмом, основци из Основне школе „Свети Сава“ у Модричи, посјетили су храм Успења Пресвете Богородице у Модричи.

У пратњи својих вјероучитеља свештеника Горана Пањкова и Синише Лазића, ђаци су посјетили храм, гдје им је одржан час редовне наставе на тему, како се треба понашати у храму. Осим тога, ученици су имали прилику да добију одговоре на сва њима занимљива питања.

Док су ученици виших разреда имали прилику да понове раније научено, ученици нижих разреда упознати су са главним дјеловима храма, олтара; светим сасудама, одеждама, богослужбеним књигама, фрескама…

Сви су имали јединствену прилику да виде и старе богослужбене књиге (минеје), који су штампани у Русије прије више од 150 година, који се чувају при самом храму а још увијек су у богослужбеној употреби.

Овом приликом подсјећамо и наше старије парохијане, да могу добити при храму одговоре на сва питања која се тиче вјере а и самог храма у Модричи, такође могу погледати минеје који датирају из давне 1800. и неке године…

У мјесецу децембру, обављени су редовни избори за органе Светосавске омладинске заједнице. За предсједника је изабран Драган Божић, секретара Ненад Марјановић и благајника Дејан Лазаревић, сви из Модриче.

У организацији Светосавске омладинске заједнице Модрича, 15. децембра 2015. године, отпочео је циклус филмова „Литургија“ у дистрибуцији манастира Острог, који ће у току Божићног поста бити приказиван при храма Успења Пресвете Богородице у Модричи.

По завршетку вечерње службе, у сали Светосавско-парохијског дома код храма у Модричи, у присуству око педесетак људи, отпочео је циклус филмова.

Радосни смо великим одзивом како младих светосаваца тако и старијих, изјавио је предсједник Светосавске омладинске заједнице Модрича, Господин Драган Божић.

Прије почетка филма присутнима се у име СОЗ-а Модрича, обратио јереј Горан Пањков координатор СОЗ-а, који је поздравио све присутне, захвалио на доласку и позвао све присутне да редовне долазе уторком, када ће бити филмови пуштани.

По завршетку, јереј Синиша Лазић, обратио се присутнима и позвао на дискусију, уз позив да се циклус употпуности испрати, гдје ће свима постати јасније, шта је то Света Литургија и Света тајна евхаристије.

Да је препис љетописа вјеран оргиналу, потврђује,

привремени парох треће парохије модричке

јереј Горан Пањков

ПРЕПИС ЉЕТОПИСА МОДРИЧКИХ ПАРОХИЈА ЗА 2014. ГОДИНУ

И у овој години парохијски живот се одвија нормално. Богослужења и вјеронаука теку по распореду, као и све остале свештене радње по потреби.

Као и сваке године, Господин Младен Крекић начелник општине Модрича, пред празник Божић, приредио је пријем за сво свештенство са територије општине Модрича.

Црквена општина Модрича уз добровољне прилоге вјерника и помоћ Општине Модрича, прикупила је новчана средства и купила око 30 печеница за Божић, које су подијељене најугроженијем становништву на простору модричке парохије.

Ове године, на Бадње вече, служена су вечерња богослужења и паљени бадњаци, поред сва три храма на простору модричке парохије; у Модричи, Вишњику и Добрињи. На свим поменутим мјестима је било присутно пуно народа, а нарочито омладине. Морам напоменути, да су појединима кувано вино, ракија и петарде, битнији и од молитве а и свега осталог.

Треба истаћи, да се са дјецом и омладином после паљења бадњака отишло у салу парохијског дома поред храма Успења Пресвете Богородице у Модричи, гдје је испраћен прелијепи обичај пијукања, и гдје су слаткиши малишанима била сакривени испод сламе, што је дјецу довело до великог одушевљења.

Свети Сава, као и сваке године, достојанствено је прославњен у свим храмовима и школама. Уочи празника, у Српском културном центру у Модричи, одржана је светосавска академија, гдје је преломљен славски колач, након чега је светосавску бесједу одржао јереј Стаменко Станковић. На сам дан празника, пред око 3500 основаца и средњошколаца, у присуству руководиоца града, у хали спортова у Модричи одржана је светосавска приредба гдје је са ђацима преломљен и славски колач.

Пред Васкрс, Српски културни центар и Ц.О. Модрича организовали су конкурс за «Најљепше васкршње јаје 2014.г.»

Радост празника Лазареве суботе и Цвети у саборном храму Успења Пресвете Богородице у Модричи, уљепшала су дјеца из модричког обданишта „Наша радост“. Васпитачице су се одазвале позиву, и довеле дјецу, која су у храму после Свете Литургије са радошћу дочекана, гдје су им подјељени звончићи и пригодни поклони.
Дјеца испуњена радошћу уз звук звона и звончића, добила су одговор на сва задата питања, везано за фреске у храму итд., а сами су отпјевали неколико пјесмица посвећених Празнику над празницима Васкрсењу Господа Исуса Христа.

Његово Преосвештенство, Епископ Хризостом служио је на Цвијети у храму Покрова Пресвете Богородице у Модричи. Саслуживали су: прот-ставр. Јово Лакић, архијерејски замјеник и намјесник модричко-градачачки, јереји Стаменко Станковић, Горан Пањков и Синиша Лазић пароси модричких парохија и ђакон Богдан Стјепановић.

Као и сваке године, наш најрадоснији празник Васкрс дочекан је са великом радошћу. Радује чињеница да се на сам празник причестио велики број вјерника, а примјећено је да се током поста све више омладине причешћује.

По прво пут ове године 2014. У храму Успења Пресвете Богородице служено је Пасхално вечерње у присуство свих свештеника нашег намјесништва. По богослужењу одржана је и прва туцијада код храма, на којој су учествовали, дјеца, вјерници и свештеници.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Хризостома, 4. Априла 2014. У храму Успења Пресвете Богородице у Модричи, служена је Света Литургија и одржан братски састанак свештенства модричко-градачачког.

Слава наше Епархије «Источни петак» прослављена је у храму Покрова Пресвете Богородице у Вишњику. (Детаљно описано у љетопису храма у Вишњику).

Промоција новог часописа наше Епархије «Животворни Источник», обављена је 2.маја. Часопис ће излазити шест пута у години. Промоција је одржана у пуној сали СКЦ у Модричи.

У мјесецу мају приступило се уређењу порте храма Успења Пресвете Богородице у Модричи. Испод тријема парохијског дома и сале постављено је висеће цвијеће и уз тријем посађено цвијеће.

Такође у мјесецу мају незапамћене поплаве задесиле су цијелу нашу регију. Од Завидовића па на доле. Киша је падала данима у два наврата, након чега је услиједио велики водени вал који је поплавио све уз ријеку Босну.

На парохијама модричким страдало је Добор Насеље и Вишњик једним дијелом. Укупно преко 300 кућа било је комплетно под водом и у води. Штете су огромне. Народ је поново након четири године остао без игдје ичега.

Свештенство четири модричке парохије, о.Перо, о.Стаменко, о.Горан и о.Синиша, прихватили су народ код својих храмова. Код храма у Модричи било је прихватилиште за око 30 људи док се вода није смирила а код храма у Вишњику спремана је храна и помоћ као и у Модричи.

Код оба храма било је организовано прикупљање помоћи, чему се одазвао сав модрички крај на чему им велико хвала.

Помоћ је стизала са свих страна. Стари људи ништа слично не памте. Градови Добој и Шамац су тотално били уништени. Вода у нашем граду је била прешла пругу код БС Нешковић.

Након поплаве кренуло се у обнову. Слава Богу сви куће поправљају. Држава је додијелила свим поплављеним ваучере од по 5000КМ.

Ово је једна велика опомена Србима да је вријеме да се мијењамо сви заједно.

На празник Успења Пресвете Богородице Саборни храм у Модричи прославио је своју Крсну славу. У препуном модричком храму, служили су јереји Стаменко Станковић,  Горан Пањков и  Синиша Лазић. По одслуженој Светој Литургији, услиједила је литија око светог храма, након чега је освећен и преломљен славски колач. Потом су вјерници ушли у храм да приме благослов, славски колач и славско жито. По завршетку Свете Литургије и опхода око храма, уприличен је шведски сто у тријеме светосавског дома. Литији су присуствовале и проте Перо Танацковић и Војко Стевановић парох скугрићки. Сви вјерници су лијепо послужени и све је прошло у хришћанском духу како то и доликује празнику.

У мјесецу септембра 2014. године, Његово преосвештенство г. Хризостом посјетио је модричку парохију. Епископ зворничко-тузлански са свештенством арх. намјесништва модричко-градачачког служио je парастос покојном предсједнику Републике Српске Милану Јелићу. Парастосу је осим породице и најближих сродника покојног предсједника Јелића приствовао и актуелни предсједник Р.Српске, г. Милопрад Додик и други високи званичници Републике Српске.

У мјесецу новембру Светосавска омладинска заједница Модрича и Црквена Општина Модрича, организовали су предавање на тему «Поријекло нашег језика» по књизи «Србска ријеч, ријеч Божија» професора Михајла Јелића из Шамца.

ПРЕПИС ЉЕТОПИСА МОДРИЧКИХ ПАРОХИЈА ЗА 2013. ГОДИНУ

И у овој години парохијски живот се одвија нормално. Богослужења и вјеронаука теку по распореду, као и све остале свештене радње по потреби.

Црквена општина Модрича уз добровољне прилоге вјерника и помоћ Општине Модрича, прикупила је новчана средства и купила око 30 печеница за Божић, које су подијељене најугроженијем становништву на простору модричке парохије.

Ове године, на Бадње вече, служена су вечерња богослужења и паљени бадњаци, поред сва три храма на простору модричке парохије; у Модричи, Вишњику и Добрињи. На свим поменутим мјестима је било присутно пуно народа, а нарочито омладине. Морам напоменути, да су појединима кувано вино, ракија и петарде, битнији и од молитве а и свега осталог.

Треба истаћи, да се са дјецом и омладином после паљења бадњака отишло у салу парохијског дома поред храма Успења Пресвете Богородице у Модричи, гдје је испраћен прелијепи обичај пијукања, и гдје су слаткиши малишанима била сакривени испод сламе, што је дјецу довело до великог одушевљења.

Свети Сава, као и сваке године, достојанствено је прославњен у свим храмовима и школама. Уочи празника, у Српском културном центру у Модричи, одржана је светосавска академија, гдје је преломљен славски колач, након чега је светосавску бесједу одржао јереј Горан Пањков. На сам дан празника, пред око 2000 основаца и средњошколаца, у присуству руководиоца града, у хали спортова у Модричи одржана је светосавска приредба гдје је са ђацима преломљен и славски колач.

У фебруару на обиљежавању дана Борачке организације Општине Модрича, у Плавој сали Српског културног центра, Борачка организација додијелила је златну плакету Црквеној Општини Модрича, за изузетан допринос на плану јачања и афирмације Борачке организације општине Модрича, са назнаком “ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ“.

Радује чињеница, да је труд око оснивања црквеног хора донио резултат, и сада са поносом можемо рећи, да и наш храм Успења Пресвете Богородице од ове године има свој црквени хор, који броји око 42 члана, и већ неколико пута се успјешно представио. Хор је на мајским свечаностима у Бијељини на такмичењу добио награду за његовање духовне музике, на шта смо посебно поносни. Већина чланова хора су дјеца, основци уз неколико старијих чланова.

Пред Васкрс, Српски културни центар и Ц.О. Модрича организовали су конкурс за «Најљепше васкршње јаје 2013.г.»

Радост празника Лазареве суботе и Цвети у саборном храму Успења Пресвете Богородице у Модричи, уљепшала су дјеца из модричког обданишта „Наша радост“. Васпитачице су се одазвале позиву, и довеле дјецу, која су у храму после Свете Литургије са радошћу дочекана, гдје су им подјељени звончићи и пригодни поклони.
Дјеца испуњена радошћу уз звук звона и звончића, добила су одговор на сва задата питања, везано за фреске у храму итд., а сами су отпјевали неколико пјесмица посвећених Празнику над празницима Васкрсењу Господа Исуса Христа. Дјецу је у храму дочекао в.д. старјешина храма јереј Горан Пањков.

Пред Васкрс у Српском културном центру у Модричи, одржан је хуманитарни концерт за изградњу манастира Дуга Њива на Требави, под називом: «У сусрет вијековима». Прије самог концерта наш храм је угостио чланове етно групе «Кимвал» из Фоче, која дјелује при богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Професори су са богословима и свештенством храма присуствовали вечерњем богослужењу, након чега се отишло на хуманитарни концерт, гдје се представио и наш црквени хор «Благовјесник», етно група «Вида» Модрича, Српско Црквено пјевачко друштво «Богољубље» из Добоја, музичко друштво «Стакато» Добој и драмска секција Добој.

Захвални смо професорима богословије из Фоче, Николи Ковачу и Видаку Вујадиновићу, који су из такве даљине стигли са богословима и етно групом.

Као и сваке године, наш најрадоснији празник Васкрс дочекан је са великом радошћу. Радује чињеница да се на сам празник причестио велики број вјерника, а примјећено је да се током поста све више омладине причешћује.
По одслуженој Литургији, коју су служили јереји Горан Пањков и Синиша Лазић, прочитана је посланица патријарха српског Господина Иринеја, након чега су освећена васкршња бојена јаја и подијељена народу.

У мјесецу мају Светосавска омладинска заједница Модрича и Црквена Општина Модрича, организовали су предавање на тему «Поријекло нашег језика» по књизи «Србска ријеч, ријеч Божија» професора Михајла Јелића из Шамца.

У мјесецу мају приступило се уређењу порте храма Успења Пресвете Богородице у Модричи. Ипод тријема парохијског дома и сале постављено је висеће цвијеће и уз тријем посађено цвијеће. Посађено је десетак бријестова и украсних дудова. Руже пењачице, зимзелено дрвеће и друго украсно дрвеће, уз банану и палму које су све употпуниле. Такође, око храма у саксијама је засађено цвијеће и префарбане су клупе.

14. јуна 2013. Ц.О. Модрича је организовала поклоничко путовање у Манастире Србије. На путу се отишло у посјете манастирима Ђунис, Жича, итд… Отишло се са једним аутобусом у пратњи протојереја-ставрофора Пере Танацковића.

У мјесецу јуну, због болести, Синод СПЦ пензионисао је Епископа зворничко-тузланског Господина Василија (Качавенду), а на мјесто Епископа зворничко-тузланског је изабран дотадашњи Епископ бихаћко-петровачки Господин Хризостом.

Новоизабрани Епископ Господин Хризостом, устоличен је 13. Јула у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини. Устоличење је обавио, Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода и у присуству највиших званичника Републике Српске, Србије и БиХ.

Новоизабрани Епископ зворничко-тузлански Господин Хризостом, 14. јула бива уведен у трон епископа зворничко-тузланских у Тузли у Саборном храму, такође у присуству мноштва народа из наше епархије и високих државних званичника. Наша парохија је на устоличењу била присутна; уз нас свештенике отишло се са једним аутобусом вјерника за Бијељину.

На празник Успења Пресвете Богородице Саборни храм у Модричи прославио је своју Крсну славу. У препуном модричком храму, служили су протојереј-ставрофор Перо Танацковић, настојатељ манастира Дуга Њива јеромонах Максим (Илић), јереј Горан Пањков старјешина храма и јереј Синиша Лазић. По одслуженој Светој Литургији, услиједила је литија око светог храма, након чега је освећен и преломљен славски колач. Потом су вјерници ушли у храм да приме благослов, славски колач и славско жито. По завршетку Свете Литургије и опхода око храма, отишло се у салу светосавског дома на трпезу љубави која је припремљена за све вјернике. Након прочитане молитве и благослова за ручак, све присутне на челу са начелником Општине Модрича Господином Младеном Крекићем, поздравио је старјешина храма јереј Горан Пањков. Захвалио се на доласку и пожелио добродошлицу. Радује чињеница, да се народ окупио у великом броју да прослави храмовну славу и да су сви својим домовима отишли  весели и задовољни, након трпезе љубави и одиграних пар народних кола.

У мјесецу септембру, Црквени хор Свети Георгије из Прњавора, посјетио је храм Успења Пресвете Богородице у Модричи и одржао концерт у Српском културном Центру у Модричи. Хор се представио духовним и свјетовним композицијама, што је поздрављено великим аплаузом публике. Диригент јереј мр. Радислав Нунић, заблагодарио је свештенству модричке парохије на лијепом пријему и разумијевању да се направи овакав један концерт. Црквени хор из Прњавора, на овај начин одржао је припремни концерт, пред концерт који ће се одржати у Београду у Коларчевој задужбини.

У суботу, 28. септембра 2013. године, по први пут Његово преосвештенство г. Хризостом посјетио је модричку парохију. Епископ зворничко-тузлански са свештенством арх. намјесништва модричко-градачачког служио je парастос покојном предсједнику Републике Српске Милану Јелићу. Парастосу је осим породице и најближих сродника покојног предсједника Јелића приствовао и актуелни предсједник Р.Српске, г. Милопрад Додик и други високи званичници Републике Српске.

Са 15. септембром, Његово Преосвештенство Епископ Хризостом доноси одлуку Е.бр. 637 о оснивању и обнови намјесништва модричко-градачачког у чији састав са Модричом улази 13 црквених општина и манастир Дуга Њива. За архијерејског намјесника новооснованог намјесништва бива постављен архијерејски замјеник протојереј-ставрофор Јово Лакић, парох први шамачки.

Са 10. Октобром, јереј Стаменко Станковић из Очауша код Теслића, бива постављен, за привременог пароха упражњене прве модричке парохије.

На дан Светог великомученика Артемија, у организацији Културно-умјетничког друштва Модрича, у кино сали Српског културног центра у Модричи, одржан је хуманитарни концерт за лијечење Анђеле Миланковић из Модриче. Анђела је рођена 2009. године, прије времена у седмом мјесецу трудноће, са малом тјелесном тежином од само 990 грама. Борба за живот почиње од самог рођења. Кад се родила, доктори јој нису давали ни 1% да ће остати у животу. Два и по мјесеца била је у болници у Бања Луци у инкубатору. Имала је разне проблеме, губила је на тежини, није самостално дисала, имала је крварење у глави. Уз милост Божију и бригу доктора, који су се борили и давали све од себе, остала је у животу. И као што само њено име говори, она је била мали анђео који је желио да живи упркос свему. Као беба која је рођена прије времена, Анђела је имала проблема са очима; крвни судови око оба ока нису били довољно развијени. Могла је да распознаје само ноћ и дан или да остане потпуно слијепа. Имала је три ласерске операције, двију у Бања Луци и једну у Новом Саду – то јој је помогло да прогледа и упозна свијет у боји. Мала Анђела је једно борбено, весело и живахно дијете, које једноставно ужива у сваком дану свога живота.

Са своје 4 године поново губи вид на десно око на које види само 5% и које њен мали мозак одбацује. Анђели су потребне двије операције које би јој вратиле вид и зауставиле даље проблеме. Операције ће бити обављене у Београду у болници „Свети Вид“.  Обије коштају 2 500 евра. Доктори који су прегледали Анђелу, гарантују успјешну операцију. Вјерници модричке парохије и град Модрича нису остали имуни  и подржали су ово Богоугодно дјело. У акцију се укључио цио град. При храму Успења Пресвете Богородице у Модричи, прикупљена је новчана свота у износу око 550 КМ. На хуманитарном концерту вечерас одржаном наступио је  Хор “Благовјесник” који дјелује при храму Успења Пресвете Богородице у Модричи са двије композиције, етно група „Вида“ и многи КУД-ови  модричког краја и дијаспоре. Било је то вече за памћење, вече којим је Модрича у препуној кино сали показала да срца модричана нису успавана и да будно жуде да усреће свога ближњега. Вечерас је то била Анђела, којој је показано да ће уз помоћ Божију убрзо и потпуно прогледати. Хвала свима за све.

У недјељу 03. новембра 2013. године, Црквени хор храма Успења Пресвете Богородице из Модриче, отишао је на једнодневни излет и са својим свештеницима јерејима Гораном Пањков и Синишом Лазић  посјетио светиње теслићког краја. Хор је  посјетио манастир Липље код Теслића гдје је учествовао на Светој Литургији и отпјевао неколико духовних пјесама. Након тога, на позив игумана манастира оца Теофана отишло се на послужење, након чега је хор посјетио Хајдучке Воде. У повратку се отишло у посјету теслићком храму Пресвете Тројице, гдје је отац Боро Шањић дочекао и поздравио хористе. Хористи весели и распјевани, стигли су у Модричи у вечерњим часовима.

Дана 01. децембра/18. новембра ове 2013. године када наша црква слави успомену на светог мученика Платона, те свете мученике Романа и Варула Отрока, Његово Преосвештенство г. Хризостом, епископ зворничко-тузлански, богослужио је у препуном храму Успења Пресвете Богородице у Модричи. Његовом преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Јово Лакић, протојереј-ставрофор Перо Танацковић, синђел Симеон (Обреновић), јереј Стаменко Станковић и ђакон Богдан Стјепановић. У току Свете литургије  Преосвећени владика рукоположио је у чин ђакона Немању Продића, дипломираног теолога из Дервенте.

У својој бесједи Епископ је говорио о важности поста, молитве и уздржавања као припреме за свету тајну Евхаристије. Нарочито је истакао  важност љубави, љубави која ће се на дјелу показивати, љубави коју је и Спаситељ наш показао према исцјељењу Гадаринског бјесомучника, „управо такву љубав треба и ми да имамо према сваком човијеку“ нагласио је Епископ.
Након Литургије сабрање вјерника са својим Епископом настављено је у Светосавској сали, за трпезом љубави, коју је припремило братство светоуспенског храма у Модричи.

Модричи храм Успења Пресвете Богородице, 17. децембра текуће године, добио је ново освјетљење. Постављена су нова четири метал-халогена рефлектора, са којима је модрички храм добио фантастичан изглед и по ноћи.

Захвални смо свим нашим парохијанима на њиховим прилозима,  без којих овај посао не би био урађен; и хвала свима, на челу са Ненадом Јанковићем, који поменутог дана помогоше да се посао уради.

Неизмјерно смо захвални и СЗР “Ђурђевак” из Модриче, који су дали механизацију и обавили ископ земљишта за полагање каблова.

ПРЕПИС ЉЕТОПИСА МОДРИЧКИХ ПАРОХИЈА ЗА 2012. ГОДИНУ

Ова година која је такорећи иза нас, била је веома значајна за народ овог краја. У првој половини ове године парохијски живот се одвија нормално. Богослужења и вјеронаука теку по распореду, као и све остале свештене радње по потреби.

Црквена општина Модрича уз добровољне прилоге вјерника и помоћ Општине Модрича, прикупила је новчана средства и купила око 30 печеница за Божић, које су подијељене најугроженијем становништву на простору модричке парохије.

Ове године,на Бадње вече,служена су вечерња богослужења и паљени бадњаци, поред све три храма на простору модричке парохије; у Модричи, Вишњику и Добрињи.На свим поменутим мјестима је било присутно пуно народа,а нарочито омладине. Морам напоменути, да су појединима кувано вино, ракија и петарде, битнији и од молитве а и свега осталог.

Треба истаћи, да се са дјецом и омладином после паљења бадњака отишло у салу парохијског дома поред храма Успења Пресвете Богородице у Модричи, гдје је испраћен прелијепи обичај пијукања, и гдје су слаткиши малишанима била сакривени испод сламе, што је дјецу довело до великог одушевљења.

С 1. фебруаром Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије, поставио је привременог другог пароха модричког, протојереја-ставрофора Перу Танацковића за старјешину храма Покрова Пресвете Богородице у Вишњику, привременом трећег пароха модричког, јереја Горана Пањкова за в.д. старјешину храма Успења Пресвете Богородице у Модричи и привременог четвртог пароха модричког, јереја Синишу Лазића за в.д. старјешину храма св. Пантелејмона у Добрињи.

На радост свих у Модричи након пуних двадесет година, у мјесецу марту у славу и уз помоћ Божију, а прилогом грађевинске фирме Браћа Мићић из Модриче, на саборном храму Успења Пресвете Богородице, подигнута су све три звона у сами врх звоника.
Звона су за вријеме ратних дејстава у рату 92-95, када је храм запаљен спала са врха звоника, након чега су када је отпочела обнова храма била постављена нешто испод средине звоника. С обзиром да се нису довољно чула, у марту текуће године одлучено је да буду подигнута на своју првобитну позицију, гдје сада и стоје и свој глас градом шире. Радује чињеница вјерника, који често говоре да се звона много јаче и даље чују у граду.

Пред Васкрс, Српски културни центар и Ц.О. Модрича организовали су конкурс за «Најљепше васкршње јаје 2012.г.»

Радост празника Лазареве суботе и Цвети у саборном храму Успења Пресвете Богородице у Модричи, уљепшала су дјеца из модричког обданишта „Наша радост“. Васпитачице су се одазвале позиву, и довеле дјецу, која су у храму после Свете Литургије са радошћу дочекана, гдје су им подјељени звончићи и пригодни поклони.
Дјеца испуњена радошћу уз звук звона и звончића, добила су одговор на сва задата питања, везано за фреске у храму итд., а сами су отпјевали неколико пјесмица посвећених Празнику над празницима Васкрсењу Господа Исуса Христа

ВАСКРС 2012.Као и сваке године, наш најрадоснији празник Васкрс дочекан је са великом радошћу. Радује чињеница да се на сам празник причестио велики број вјерника, а примјећено је да се током поста све више омладине причешћује.ВАСКРС 2012.
По одслуженој литургији, прочитана је посланица патријарха српског Господина Иринеја, након чега су освећена васкршња бојена јаја и подјељена народу.

ВАСКРС 2012

ВАСКРС 2012

У суботу 21. 04. 2012. године, у оквиру редовне наставе, ученици петих разреда Основне школе „Свети Сава“ из Модриче, са својим вјероучитељима јерејима Гораном Пањков и Синишом Лазић, посјетили су Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Модричи. У храму им је одржан и час вјеронауке, гдје су добили одговоре на сва постављена питања. Најзанимљивије од свега биле су им фреске модричког храма, гдје је већина тражила да види, заштитнике својим породица и домова, тј. светитеље које њихове породице славе као Крсну славу.
Између осталог, ђацима је одржан и угледан час, гдје им је показан олтар и све оно што се тамо налази, а такође и остали дјелови храма.

27. априла 2012. године, приступило се уређењу порте храма Успења Пресвете Богородице у Модричи. Посјечена је стара липа у коју је ударио гром, преорана је цијела порта, затим префрезана, насијана трава и поваљана. Ипод тријема парохијског дома и сале покачано је висеће цвијеће. Такође око храма у саксијама је засађено цвијеће.

31. маја 2012. године, након дуже акције коју је провела Основна школа Свети Сава, на челу са директором, наставним особљем и дјецом, уз подршку свештенства и народа са парохије модричке, одржан је у СКЦ у Модричи,  хуманитарни концерт под називом „Дјеца- деци“.

Радује чињеница, да се цио град укључио и подржао ово хуманитарно дјело, а новчана средства која су прикупљена током трајања акције, у школи, граду, Храму Успења Пресвете Богородице и кабинету Начелника, предата су представницима Основне школе „Свети Сава“ из Косовске Митровице, Г. Андрији Вукмановићу директору школе и Г. Миловану Павловићу педагогу школе, који су били наши гости ова два дана.

Одржан хуманитарни концерт Прије свога повратка на Косово, начелник Општине Господин Младен Крекић, угостио је у свом кабинету наше госте са Косова, руководиоце и наставнике наше школе и свештенике са парохије модричке, гдје им је уручена и помоћ Општине.

Потом су наши гости посјетили Храм Успења Пресвете Богородице у Модричи, гдје је такође прилозима нашег доброг и вјерног народа прикупљено око 755КМ, што им је такође уручено.

На позив Настојатеља манастира Дуга Њива јеромонаха Максима на Требави, гости, представници школе и свештенство је посјетило древни манастир у изградњи, гдје је за трпезом љубави отац Максим захвалио на посјети манастиру. У манастиру је одслужен и помен за наш братски напаћени народ на Косову и МетохијиОдржан хуманитарни концерт

08. јуна 2012. Ц.О. Модрича је организовала поклоничко путовање у Манастир Острог. На путу се отишло у посјете манастирима Дајбабе, Грачаница у Требињу, Тврдош, родно мјесто св. Василија Острошког Мркоњићи… Отишло се са једним аутобусом у пратњи протојереја-ставрофора Пере Танацковића.

18. јуна 2012. одржана је аудиција за хор при храму Успења Пресвете Богородице у Модричи. Одзив је слава Богу добар. Пошто прво формирање почетком године није успјело, договорено је са наставницом Горданом из школе „Свети Сава“ да она води хор, те ће пробе почети након годишњих одмора, надамо се да ћемо крајем године већ писати о успјеху хора.

Што се тиче завршних радова на изградњи храма св. Пантелејмона у Добрињи, урађена је глазура, подигнут олтарски дио, врата на олтару су окренута да се отварају вани, изливене су степенице уз врата на олтару. Наручен је иконостас, иконе, прозори.

У Вишњику поред храма Покрова Пресвете Богородице се отпочело са изградњом палионика недалеко од храма, који би ове године требао бити завршен.

Видовдан, наш највећи национални празник, празнично је прослављен, литургијски у све три света храма. Послије Литургије, у храму Успења Пресвете Богородице у граду одслужен је парастос, за све погинуле од покрштавања до данас, након чега је исто учињено и испред споменика погинулим борцима у задњем Отаџбинском рату, који се налази недалеко од храма а испред Општине Модрича. Исти дан Скупштина општина Модрича, прославља Дан општине, а на свечаној сједници били су присутни надлежни свештеници модрички и околни. Важно је истаћи да Црква има веома добру сарадњу са Општином Модрича и њеним начелником Г. Младеном Крекићем и његовим замјеником Г. Бојаном Видићем. С обзиром да је у надолазећој недељи пред Видовдан (Дан општине) био повећан број манифестација, културних и спортских догађаја у граду, надлежни свештеници и околни били су позвани на сва културна и спортска дешавања, што је за сваку похвалу а ми наравно нисмо остали имуни, него смо у складу са слободним временом све то испратили и организаторима захвалили.

У другој половини ове године парохијски живот се одвија нормално. Богослужења и вјеронаука теку по распореду и све остале свештене радње по потреби.

У мјесецу августу, ријешено је коначно питање приступног пута ка храму Успења Пресвете Богородице у Модричи. Храм није имао пут, те је пут купљен укупне површине 90 м2.

На захтјев Ц.О. Модрича, држави Републици Српској и катастру, враћено је у посјед цркве гробље које датира из 1847. које се налази у Српској Вароши. Гробље је 1974. одузето од цркве и дато држави. Битна чињеница је што се у гробљу налази репетитор за мобилну телефонију, те је у Бањалуци договорено, да Телеком Српске у наредне две године плаћа мјесечно ренту цркви у износу од 400КМ док траје постојећи уговор који је био потписан са општином Модрича у чијој је надлежности било гробље до недавно, а након периода од две године рента ће се повећати.

ВАСКРС 2012.Ушло се и у реализацију уређења порте храма у Модричи, уз Божију помоћ у наредној години причаћемо о резултатима.

У храму Успења Пресвете Богородице постављени су нови теписи у олтару, дрвена комода за разне ствари са два претинца, и лед рефлектори који по цио дан праве свјетлост у храму, снаге 50 вати, те се на тај начин избјегло великим трошковима великог лустера који је био пре у храма упаљен по цио дан.

Најбитнији догађај за парохију модричку и за цио модрички крај, је освећење новосаграђеног храма св.великомученика Пантелејмона у Добрињи..

28. октобра 2012. године, освећен је новосаграђени велељепни храм св. Великомуч Пантелејмона у модричком насељу Добриња. Свечано освећење 28. октобра, обавио је Преосвећени Епископ зворничко-тузлански Господин Василије,

 уз саслужења свештенства и монаштва наше Епархије зворничко-тузланске. Тиме је и отпочело велико духовно славље, поводом освећења.

Треба истаћи, да је велики духовно-градитељски препород у Епархији зворничко-тузланској почео доласком на трон Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Василија који је увијек истицао заслуге вјерног народа као најбитније током препорода,

што је резулитало изградњу великог броја  храмова на простору цијеле Епархије зворничко-тузланске. Радује чињеница, да се и на данашњи дан граде многе цркве и манастири у нашој Епархији.

По завршеној свечаној литији око новосаграђеног храма, надлежни Епископ Господин Василије одржао је бесједу и поздравио  многобројни вјерни народ. Свима се захвалио што су дошли у великом броју на ову велику духовну свечаност и Богоугодно дјело.

Цркви је кумовао господин Недељко Ковачевић из Добриње, а кум иконостаса је био господин Алекса Ристић из Модриче.

Владика Василије одликовао је Орденом светог краља Милутина: господина Косту лазића из Добриње, златном владичанском граматом проту Богдана Тодића и остале заслужне у току изградње.

С поносом можемо рећи, да је на приједлог Преосвећеног Владике Василија коначно формиран хор при храму Успења Пресвете Богородице, који успјешно пјева на Литургија.

СОЗ Модрича

СОЗ Модрича

Оживљена је и Светосавкса омладинска заједница, која је у мјесецу децембру провела акцију у сарадњи са црвеним крстом Модрича, добровољног давања крви, гдје је прикупљено око стотину доза крви. СОЗ планира и организовање дочека Православне Нове Године 2013. на тргу, ако нас Општина финансијски подржи.

Његово Преосвештенство, Епископ зворничко-тузлански Господин Г. Василије, посјетио парохију модричкуУ недељу 09. децембра на дан преп. Алимпија Столпника, Његово Преосвештенство Господин Г. Василије Епископ зворничко-тузлански служио је св. Архијерејску Литургију у модричком храму Успења Пресвете Богородице и посјетио модричку парохију. Поменутог дана у чин ђакона је рукоположен Стефан Ераковић из Бијељине.Посјета Владике Василија модричком саборном храму

Посјета Владике Василија модричком саборном храмуКрајем децембра у фази смо тестирања штедних француских радијатора у цркви Успења Пресвете Богородице у Модричи. Радијатори су снаге по 2,5 киловата, постављено их је 8 у храму, и за пар дана осјетно је топлије на молитвама, како вјерници кажу.Посјета Владике Василија модричком саборном храму

У току 2012. године, успјело се у свим замислима када је у питању црква у Добрињи. Црква је у потпуности завршена и 28. октобра је освећена. Олтарски дио је подигнут заједно са солејеом у односу на остали дио цркве, након чега је урађена глазура у цијелој цркви, на тераси и на улазном дијелу. Изливене су степеница на олтарским вратима. Постављени су нови алуминијски прозори. Свети престо је подигнут за око 20 цм и сав је обложен мермером. Постављен је гранит на патос и на три улазна степеништа. Урађени су одводи из олука у потпуности. С обзиром да су се олтарска врата отварала унутра, скинута су и постављена да се отварају ка вани. Урађена је расвјета, постављено је 5 украсних лустера и 17 декоративних лампи по зидовима. У порти храма је урађено освјетљење са 4 рефлектора. Урађена је ограда на степеништу и тераси. Урађен је иконостас у дуборезу од ораха и насликане су иконе. У олтару са двије стране, са лијеве урађен је угаони жртвеник од дрвета, и са десне исти такав ормарић са равном плочом за више немјена и са претинцем испод. Урађена је фасада у потпуности, првобитно је фасада била само на звонику и куполи. Дио фасаде који је био у тамном тону је префарбан у бијелу боју у потпуности. Око цркве су урађене стазе од бетона, а по дну цркве је урађен кулир-пласт. Цијела порта је насута бијелим каменом туцаником. У припрати је израђен од дрвета сто за продају свијећа и ормар за оставу.

У текућој години код цркве у Вишњику саграђен је палионик свијећа са канцеларијом и продавницом свијећа у облику мале црквице са куполом. Посађено је цвијеће и постављене двије саксије цвијећа на улазу у цркву. Ипред палионика је постављена коцка.

Планови у 2013. години су да се наставе радови у све три поменута храма. У Модричи на храму Успења Пресвете Богородице се планира постављање камена на улазним степеницама са све три стране, уређење дворишта, израда новог иконостаса, поставка новог пода и изрда ограде око порте када  финансије то дозволе.

У Добрињи на храму св. вел.муч. Пантелејмона се планира уређење дворишта, изградња чесме и присвајање просторија мјесне заједнице. Електрификација звона.

Што се тиче храма Покрова Пресвете Богородице у Вишњику, планови су да се уреди двориште и електрифицира звоно, доврше започети радови у границама финансијских могућности што се односи и на остала два храма.Слава саборног храма Успења Пресвете Богородице у Модричи

ПРЕПИС ЉЕТОПИСА МОДРИЧКИХ ПАРОХИЈА ЗА 2011. ГОДИНУ

Ова година која је такорећи иза нас, била је веома значајна за народ овог краја. Најрадоснији догађај је освећење новосаграђеног храма  Покрова пресвете Богородице у Вишњику и посјета Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, који је на позив Нашег Владике Преосвећеног Епископа зворничко-тузланског Господина Василија дошао у Модричу.

09. октобра 2011. године, освећен је новосаграђени велељепни храм Покрова Пресвете Богородице, у модричком насељу Вишњик. Свечано бденије 08. октобра навече, служио је Преосвећени Епископ зворничко-тузлански Господин Василије, уз саслужења свештенства и монаштва наше Епархије зворничко-тузланске. Тиме је и отпочело велико духовно славље, поводом освећења храма и доласка Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја у Модричу.

У недјељу ујутро, на сам празник светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, бројно свештенство, монаштво и вјерни народ из Епархије зворничко-тузланске и шире, окупио се у великом броју у Модричи да дочека Његову Светост Патријарха српског Господина Иринеја и преосвећене Епископе, зворничко-тузланског Господина Василија, будимљанско-никшићког Господина Јоаникија и моравичког Господина Антонија, који су осветили новосаграђени храм, одслужили Свету Архијерејску Литургију и предали вјерном народу модричког краја новосаграђени храм на употребу.

Треба истаћи, да је велики духовно-градитељски препород у Епархији зворничко-тузланској почео доласком на трон Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Василија који је увијек истицао заслуге вјерног народа као најбитније током препорода, што је резулитало изградњу великог броја  храмова на простору цијеле Епархије зворничко-тузланске. Радује чињеница, да се и на данашњи дан граде многе цркве и манастири у нашој Епархији.

Светој Литургији је присуствовао и државни врх Републике Српске, на челу са Предсједником господином Милорадом Додиком, Предсједник владе Александар Џомбић, представници Срба у институцијама Босне и Херцеговине, министри у Влади Републике Српске и начелници многих општина Републике Српске.

По завршеној свечаној литији око новосаграђеног храма, надлежни Епископ Господин Василије одржао је бесједу,  поздравио Његову Светост Патријарха Иринеја и осталу преосвећену Господу Наше Свете Цркве, Предсједника Републике Српске, остале званичнике и многобројни вјерни народ. Свима се захвалио што су дошли у великом броју на ову велику духовну свечаност и Богоугодно дјело, и упознао Патријарха Иринеја шта је све преживио вјерни народ који сада овдjе живи. Након тога, ни веома хладно вријеме и јак вјетар нису спречили Његову Светост Патријарха Иринеја да се обрати и поучи вјерни народ. Патријарх се захвалио народу на до сада невиђеном дочеку који му је приређен у Модричи, и духовном вођи Епископу Василију који га је позвао да освети, како је Патријарх рекао велељепни храм, и захвалио му, што сваки дан дуж епархије ничу нове цркве и манастири.

Потом је Предсједник Републике Српске господин Милорад Додик поздравио Његову Светост и одликовао га орденом Републике Српске на ленти.

Владика Василије одликовао је протојереја Перу Танацковића правом ношења напрсног крста и чином протојереја-ставрофора за уложен труд за градњу храма.

Цркви је кумовао господин Коста Илић из Јасенице код Тузле, који сада живи у Бијељини, кумови часних крстова су господа Стево и Симо Новаковић из Скугрића код Модриче, а кум иконостаса господин Здравко Шарчевић из Ботајице код Модриче.

Владика Василије одликовао је Орденом светог краља Милутина: господина Младена Крекића из Модриче, господина Илију Кузмановића из Модриче, господина Новака Илића из Врањака и господина Данка Јанковића из Вишњика, а златном владичанском граматом Грађевински одбор и остале заслужне у току изградње.

Ове године Црква Покрова Пресвете Богородице у Вишњику је завршена у потпуности, те смо у току ове 2011. године успјели у свим замислима, у вези исте.Урађена је фасада на доњем дијелу храма, постављен бакарни кров на дијелу између звоника и храма, урађени олуци и по дну цокла. Што се унутрашњости цркве тиче, постављен је камени под, иконостас, освјетљење је дорађено и постављен велики лустер, ограда на клиросу. У олтару је направљен прелијеп дрвени жртвеник са латицом и претинцем испод. Кад је у питањеу екстеријер, око храма је урађен асфалт, а остало земљиште је поравнато мало даље од храма. Око асфалта је постављен бусен са травом, а са лијеве стране је све поравнато и посијана трава. Урађено је више чесми и једна централна, које су слижиле за осваћење а и даље ће остати у употреби.

Што се тиче цркве у Добрињи, остао је с поља један дио фасаде да се уради. За следећу годину 2012. уз помоћ Божију планира се освећење храма, што прати и завршетак главних радова, завршетак фасаде, замјена прозора, постављање патоса, израда иконостаса, полагање асфалта и томе слично.

Кад је у питању саборни храм Успења Пресвете Богородице у Модричи, због недостатка средстава на њему нису извођени радови.

Треба напоменути и то, да је саборни храм Успења Пресвете Богородице из Модриче тј. Ц.О. Модрича са 20 000 КМ (двадесет хиљада) помогла Ц.О. Вишњик за освећење храма.

Прошле године смо писали о поплавама, а сад смо у ситуацији да пишемо о суши која је захватила овај дио Европе, више мјесеци није пала обилнија киша. Видљиво је да нас Бог за наша дјела непрестано опомиње, па је питање ако се ми првенствено Срби не поправимо, шта ће бити идуће године.

Већ на почетку и зима је показала своје зубе, снијега нема али је добро хладно.

Ове године наша парохија од 01. јула је богатија за још једног младог свештеника, јереја Синишу Лазића из Прибоја, који је постављен за четвртог пароха модричког.

У трећем кварталу ове године а по приједлогу Нашег Светог Владике Василија, кренуло се са формирањем црквеног хора и дјечијег хора ако Бог да и Светосавске омладинске заједнице, надамо се да ћемо већ почетком сл. године у љетопис моћи писати о резултатима обога.

Наша Ц.О. Модричка се укључила и у хуманитарну акцију „Дјеца Дјеци“ која је покренута за помоћ дјеци на Косову, тако да је скупљено негдје око 750КМ и предато благајнику акције у Основној Школи Свети Сава у Модричи.

Настоји се на томе да се и вјерни народ навикне да заједнички са својим свештеницима после литургије заједничи оде у салу парохијског дома, гдје би се попила кафа и попричало о проблемима који вјерике муче и гдје би се о свему поразговарало.

У недељу 30. октобра на дан св. Пр. Осије, Његово Преосвештенство Господин Г. Василије Епископ зворничко-тузлански служио је св. Архијерејску Литургију у модричком храму Успења Пресвете Богородице.

Са даном 15. децембром Његово Преосвештенство Господин Василије Епископ зворничко-тузлански, пензионисаном протојереју-ставрофора Богдану Тодићу дао је на опслуживање прву парохију модричку до 31. јануара 2012. године.

Примјетно је и то, да је стању у овом дијелу Европе све теже и теже, како у нашој земљи тако и у околним земљама. Тужно је то, да се Српском народу на Косову и Метохији све теже и теже. Европа и Америка, отимају Србима дио по дио земље, институције, приморавајући их да се на крају призна и косовска незаконита држава и институције и све остало. Међутим, док јадни народ страда, пати се, стражари на барикадама, челници у Србији гледају само како да што боље пред изборе учврсте своје позиције, а за народ нико и не мари. Све што диктира Европа, челници државе Србије све испуњавају и све то на крају пуца по народу српском на Косову и Метохији.

ПРЕПИС ЉЕТОПИСА МОДРИЧКИХ ПАРОХИЈА ЗА 2010. ГОДИНУ


Црква Покрова Пресвете Богородице у Вишњику је завршена, те смо у току ове 2010. године успјели у свим замислима, у вези исте. Црква је са вањске стране сва измалтерисана, до пола фасада урађена, већим дијелом покривена бакром, остао је један мањи дио да се покрије. Што се унутрашњости цркве тиче, измалтерисано је све у потпуности, освјетљење комплетно урађено и сва електро инсталација, те подно гријање као и глазуре по истом.

Што се тиче цркве у Добрињи, урађени су сви радови на лађи цркве, постављени олуци, црква је у потпуности измалтерисана споља и унутра, прозори и врата постављени, разведена електро инсталација.

На цркви Успења Пресвете Богородице, фасада је потпуно завршена, као и двије настрешнице са јужне и сјеверне стране.

Од 5. до 12. јуна десиле су се незапамћене поплаве. Поплављен је Вишњик у потпуности до насеља на пољопшривредном добру Петар Мркоњић као и дио града. Материјална штета је била велика, преко  5 милиона марака. Хвала Богу људских жртава није било.

У недељу 13. јуна на дан св. Ап. Јерме, Његово Преосвештенство Господин Г. Василије Епископ зворничко-тузлански служио је св. Архијерејску Литургију у модричком храму Успења Пресвете Богородице.

Са даном 15. септембром Његово Преосвештенство Господин Василије Епископ зворничко-тузлански, јереја Горана Пањкова из Станара поставља за привременог пароха треће парохије модричке у Модричи.

Што се тиче времена у току године, треба напоменути, да се зима доста издужила, а љето може се рећи да је било из почетка хладније од уобичајеног, да би пред крај љета у августу доживјели како ми у Републици Српској а тако и сви у Европи незапамћене врућине, каквих није било у претходних 70 година. Жива у термометрима у више наврата прелазила је  четрдесети подиок на скали. Љето, као што није на вријеме почело није на вријеме ни завршило и било је праћено како високим температурама такође и кишама које су завршавале поплавама. Што се тиче саме зиме и она касни, али ево у мјесецу децембру како народ каже ипак показује своје (зубе) право лице. Температуре су достизале и до – 15 испод нуле, а ево на крају мјесеца и на радост дјеце, снијег почиње да пада.

На самом крају године, када је нормално било за очекивати снијег, цијелу Семберију, Србију, Словенију, Хрватску и мјеста дуж ријеке Дрине, Саве, Дунава, Лима, итд., захватиле су незапамћене поплаве, које нико ни од старих не памти. Многе куће и ствари у њима (намјештај) су тотално уништене, помоћне зграде, дрва и огрев вода је односила, стока је настрадала, народ није данима могао прићи својим кућама. Неки нису жељели да напусте своје домове па им је храна и вода била допремана чамцима. Који су морали напустити куће био им је обезбијеђен смјештај у касарни војнов у Бијељини. Путеви према Србији били су данима пресјечени преко граничног прелаза Рача, па је дио саобраћаја био преусмјераван алтернативним правцима према Србији. Вода се није данима повлачила.

У тој тешкој муци, Епархија зворничко тузланска на челу са Епископом зворничко тузланским Господином Василијем, покренули су акцију преко намјесништава и црквених општина прикупљања помоћи за пострадале од поплава, која још увијек траје. Уз Божију помоћ прикупљено је на свим парохијама много тога а затим и прослеђено ка Бијељини одакле се распоређује преко свештенства у сва угрожена мјеста, почевши од Бијељине па надаље узводно уз ријеку Дрину…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s