Бесједа- Недеља о митару и фарисеју

У Име Оца и Сина и Светога Духа,

     СликаДрага браћо и сестре, ушли смо у припремне недеље пред Велики Васкршњи пост, којих има 4, и прва је недеља о митару и фарисеју, друга недеља блудног сина, трећа недеља месопусна и четврта недеља сиропусна.

     Данашња недеља је недеља о митару и фарисеју, а јеванђеље које смо чули, и које је посвећено овој недељи нам говори о две врсте молитве, или о два начина мољења.

     „Два човека уђоше у храм да се помоле, један фарисеј а други цариник“.

     И фарисеј и цариник су из јеврејскога рода. Фарисеј беше човек угледан и поштован у народу, али веома лицемеран, док је митар био цариник или порезник, чији је посао био да прикупља порез од јеврејског народа за римску власт, и због свог занимања је био веома омражен у народу до те мере да су га сви сматрали великим грешником. Будући да су радили посао пун искушења, цариници су знали закидати од народа и сиротиње и за себе задржавати. Међу њима је вероватно било и поштених људи, али је народ оцрнио и презрео сваког ко би се овим послом бавио.

     Фарисеј, улазећи у храм високо подигнуте главе, оде до самог врха, у први ред, до жртвеника, тамо где ће од свих бити виђен. Заузевши место, мољаше се у себи: „Боже, хвала ти што нисам као остали људи: разбојници, неправедници, прељубници или као овај цариник. Постим два пута у недељи; дајем десетак од свега што стекнем“.

     Оваква молитва, браћо и сестре, није мила Богу, јер се Бог удаљава од лицемерја и од оних чије срце запоседа гордост. Многи свети Оци Цркве Христове говорили су да је гордост мајка свих грехова. А смирење, мајка свих врлина. Смиреношћу својом спасавајте душе своје, каже нам Господ. Смирење отвара врата ка спасењу, а у овој причи видимо да су управо смиреност и скрушеност срца красили овог цариника, који је стао у задњем делу храма: „“ и не хтеде ни очију уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме!“

     „Кажем вам, говори даље Господ, овај отиде оправдан дому своме, а не онај. Јер сваки који себе узвишује понизиће се, а који себе понижава узвисиће се“.

     Много је примера о гордости у Светом Писму и Старог и Новог Завета, који сведоче о томе колика је гордост опака и подмукла болест и како је смирење, врлина над врлинама, мило Богу.

     Црква је управо због тога и одредила да прва припремна недеља пред Велики Васкршњи пост и буде недеља која нас подсећа да у пост требамо да уђемо скрушеног срца, са смиреношћу, а не са гордошћу, који је велика препрека на путу ка моралном усавршавању сваког хришћанина.

     Зато, будимо трезвени и свесни својих грехова. Не уздижимо себе као овај фарисеј, него покајмо се за своје грехе као овај цариник, како би се Господ смиловао на нама и дао нам опроштај наших сагрешења.

     Нека би нас Господ, браћо и сестре, оснажио вером Својом, како би смо, у ове дане, када се припремамо за пост и покајање, могли познати љубав Христову која превазилази разум, да би смо се испунили сваком пуноћом Божијом. Амин.

Лука (18, 10-14)

„Рече Господ причу ову: Два човека уђоше у храм да се моле Богу, један фарисеј а други цариник. Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже, хвала ти што нисам као остали људи: грабљивци, неправедници, прељубници или као овај цариник. Постим двапут у седмици; дајем десетак од свега што стекнем. А цариник издалека стајаше, и не хтеде ни очију уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме! Кажем вам, овај отиде оправдан дому своме, а не онај. Јер сваки који себе узвисује понизиће се, а који себе понизује узвисиће се.“ 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s